© 2000 henk zeggelaar
bron: Optimum, het kwartaalblad van Renault V.I. (3/2001)
Wereldwijde eierfeiten:
. Er zijn circa 4.89 miljard leghennen op de wereld;
. Ruim 800 miljoen daarvan leven in China, 275 miljoen in de VS, 290 miljoen in de EU, 134 miljoen in Mexico;
. Nederland huisvest ongeveer 30 miljoen leghennen en dat deze leghennen tezamen jaarlijks bijna 10 miljard consumptie-eieren leggen;                              
. China is de grootste eierproducent ter wereld;
. Nederland is 's werelds grootste eierexporteur;
. Duitsland is de grootste importeur van eieren;
. De jaarlijkse eierconsumptie per hoofd van de bevolking verschilt per land: in Mexico is dat 321, in de VS 258 en in India 37; Nederland zit in de middenmoot met 181 eieren per persoon per jaar;
. Van de eieren die in Nederland worden gekocht is 50% afkomstig uit reguliere huisvesting en 50% uit de alternatieve systemen (vooral scharrelhuisvesting);
. De kleur van de eierschaal hangt af van het ras van de hen; wereldwijd is de verdeling bruin-wit 50/50.
(bron: PVE)
17-01-2003
16-05-2004
Uitleg van stempeling op de eieren:
Voor het houderijsysteem geldt:         0 = biologische eieren
                                                       1  = vrije uitloop eieren
                                                       2 = scharreleieren
                                                       3 = kooieieren
Voor het land van herkomst wordt voor Nederland NL gebruikt
Het registratienummer van de pluimveehouder bestaat uit vijf cijfers eventueel aangevuld met het hok nummer.
voorbeeld: 2-NL-44321-2
scharrelei-Nederland-pluimveehoudernummer-hok 2
Kant-en-klare blauwdrukken zijn het niet, geen alles-of-niets ontwerpen, maar het is de Wageningse projectgroep Houden van Hennen wel gelukt om twee ontwerpen voor houderijsystemen voor leghennen te maken, waarin de wensen van kippen, pluimveehouders en burgers samenkomen
bron: pluimveehouderij 26-06-2004 nummer 26
28-06-2004
16-10-2004
Campagne legt stempelcode uit aan consument
Het Productschap voor Pluimvee en Eieren heeft de aftrap gegeven voor een voorlichtingscampagne gericht op de consument over de betekenis en inhoud van gestempelde codes op eieren.
zie internetpagina:
30-08-2006
Vorige week heb ik in mijn column'ÍnThiemedatie' gestelddat de burger veelal niet meer weet wat er op het boerenerf gebeurt. Hiervan maken de radicale dierenwelzijnsorganisaties dankbaar gebruik om d.m.v. de media doelbewust een negatieve beeldvorming te creëren van de intensieve veehouderij met het ultieme doel deze te elimineren. Hoezeer dit klopt, wordt deze week weer aangetoond door een hoofdartikel in het glossy lifestyle magazine LINDA, waarin de TV-coryfee Linda de Mol uit de 'Gooise matras' centraal staat. Dit blad met een maandelijkse oplage van ca. 40.000exemplaren is gericht op de hoogopgeleide yuppen onder de dames van 20 tot 45 jaar. Een doelgroep die dus ver afstaat van het platteland. In het hoofdartikel met de pakkende kop 'KIP, VAN VERWENDNEST TOT CONCENTRATIE KAMPBEWONER' wordt een uiterst negatief beeld geschetst van de intensieve pluimveehouderijen, terwijl de biologische pluimveehouderij wordt verheerlijkt. Hier volgen enkele van de door LINDA geschetste beelden van de verschillende soorten kippen: de misbruikte kippen en de blije kippen DE MISBRUIKTE KIPPEN: De vermeerderingskippen 'Neuken tot je erbij neervalt' De vermeerderaar wordt neergezet als een soort bordeelhouder van tienduizenden kippen die in een orgie leven en de hele dag bruut door bronstige hanen worden betreden. De slachtkuikens' Levend opgehangen aan de pootjes' De slachtkuikens worden gekenmerkt als gefokte vreetmachines, die in 6 weken 2,5 kg groeien, waarbij hunborstjes zo zwaar zijn, dat ze voorover vallen. Tenminste voor zover ze voordien niet zijn dood gegroeid. De legbatterijkippen 'Elf maanden in een soort Auschwitz' De boer krijgt met deze titel gelijk het imago van een soort kampbeul opgedrukt. Na in elf maanden zoveel mogelijk eieren uit het dier geperst te hebben, blijft er een wrakke kip over met verweekte beenderen, met vergroeide tenen en met een misvormde snavel. DE BLIJE KIPPEN: De vrije uitloop kippen' Nestje bouwen, eitje leggen. Het leven is mooi!' Deze kippenlopen heerlijk buiten te scharrelen, te zandbaden en ze leggen hun eitje in grote stronesten. De eieren van deze boffers heten eko-eieren of biologisch-dynamische eieren. De huis-, tuin- en keukenkip' Zijn taak: Het leveren van verse eieren en gezelligheid' Een zichzelf in stand houden de toom hennen scharrelt idyllisch rond in de tuin omringt door een liefdevolle haan. Ze kunnen wel minstens 5 jaar oud worden De therapiekip  'De therapiekip staat bekend om haar hoge knuffelgehalte' Knuffelen met de therapiekip is vooral goed voor kinderen, gehandicapten en dementerende ouderen. Levensverwachting van deze kip is 7 jaar of ouder. Kloppen deze beeldvormingen? Nee helemaal niet, cq. niet helemaal, maar voor de grote massa, die de praktijk niet meer kent, wordt dit toch wel hun werkelijkheid. Dus trotse pluimveehouders gooi open die stallen en toon de huidige moderne praktijk. Het mag gezien worden! Ook door LINDA!
Bron:
ANEVEI Nieuws Ton van Dijk  27-08-2006 uit Linda
14-11-2008
MAASTRICHT - Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum hebben aanwijzingen dat het eten van aangepaste eieren het zicht van patiënten met een oogziekte verbetert. Dat blijkt uit een artikel in het novembernummer van Summum, het blad van het ziekenhuis.
Het eten van aangepaste eieren kan het zicht van mensen met een oogziekte verbeteren...
Onderzoekers van het UMC in Maastricht zoeken samen met enkele bedrijven naar een remedie tegen de ongeneeslijke oogziekte maculadegeneratie. Ze hebben aanwijzigen gevonden dat bepaalde kleurpigmenten (luteïne en zeaxanthine) een beschermende werking hebben tegen de ziekte. De mens kan de pigmentstoffen alleen via voeding binnenkrijgen.
De kleurpigmenten zitten van nature al in ei. Door kippen te voeren met extra luteïne en zeaxanthine en mensen de verrijkte eieren te laten eten, kan het gehalte van de stoffen in het oog toenemen, zo menen de onderzoekers te hebben bemerkt bij proefpersonen. De wetenschappers willen nu vervolgonderzoek doen op patiënten die lijden aan de oogziekte om te kunnen zien of zij er ook beter van worden.
bron: de Telegraaf
Tweedeling in eiersector
In de eiersector onstaat deze week in tweedeling. De NOP-prijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram stijgt door een grote vraag nog met 6 cent naar € 10,38 per 100 stuks. Dat betekent een nieuw record. Duitse supermarkten hebben veel behoefte aan Nederlandse scharreleieren, omdat Duitse leghennenhouders bezig zijn met het omschakelen van traditionele kooisystemen naar een alternatieve huisvesting. Daardoor blijft het Duitse aanbod van scharreleieren klein tot het voorjaar. Bruine scharreleieren leveren deze week € 2,17 per 100 stuks meer op dan een jaar geleden.
De NOP-prijs voor bruine kooi-eieren van 62 tot 63 gram daalt deze week met 8 cent naar € 6,75 per 100 stuks. De eierverwerkende industrie heeft minder kooi-eieren nodig, omdat de producten voor de feestdagen aan het eind van het jaar al gemaakt zijn. Het prijsverschil tussen kooi- en scharreleieren ligt deze week op € 3,63 per 100 stuks. Dat was nog nooit zo groot.
De NOP-prijs voor scharreleieren bereikt een nieuw record met € 10,38 per 100 stuks.
Bron: De Boerderij

18-12-2009
www.houdenvanhennen.nl
www.eicode.nl